Toch géén duikwrak bij de Bergse Diepsluis

Al anderhalf jaar wil de NOB een duikwrak bij de Bergse Diepsluis afzinken. Na een flink aantal onvoorziene ontwikkelingen, een stijging van de begroting en een aanzienlijke toename van de financiële risico’s is door de NOB besloten het project te stoppen. Dat maakte de organisatie onlangs op haar website bekend. Het schip zou na de zomer worden afgezonken.

In de zomer van 2015 kreeg de NOB de voormalige garnalenkotter TS 7 op het oog om als duikwrak bij Tholen af te zinken. Vanaf dat moment heeft het project een grillig verloop gekend. Het duurde lang voordat er duidelijkheid was over een aansprakelijkheidsverzekering. Ook werd uitgeweken naar duikplaats de Bergse Diepsluis waar een fundering van steen nodig is om het schip niet weg te laten zakken in de dikke laag slib. Tenslotte werd er nog asbest in het schip aangetroffen.

Er waren in deze anderhalf jaar ook positieve ontwikkelingen. Gemeente, Provincie, Rijkswaterstaat, beroepsvissers, Defensie en lokale ondernemers hadden vertrouwen in de goede afloop en werkten goed mee. Ook organiseerde de NOB een succesvolle crowdfundingsactie waarbij het streefbedrag in slechts twee weken werd gehaald. Uiteraard krijgen alle donateurs hun geld terug. De NOB blijft zich inzetten om voorzieningen voor duikers te realiseren dan wel verbeteren.

BRON: www.onderwatersport.org