Preventief voorlichtingsboekje voor Thoolse basisscholen

Wethouder en locoburgermeester Peter Hoek en alle basisscholen van de gemeente Tholen hebben vandaag een exemplaar van het preventieve voorlichtingsboekje ‘Blijf van mijn ondergoed af!!!’ van Stichting Ekulinda ontvangen.

De basisscholen in de gemeente Bergen op Zoom waren de eerste scholen van Nederland die vorig jaar de gratis boekjes toegestuurd kregen. Inmiddels is de gemeente Tholen de tiende gemeente die door de stichting van het boekje wordt voorzien.

Stichting Ekulinda richt zich op een positieve bijdrage aan een gezondere samenleving. Met ‘Blijf van mijn ondergoed af!!!’ hoopt Ekulinda misbruik, en met name langdurig seksueel misbruik, tegen te gaan. Misbruik, en met name langdurig seksueel misbruik, heeft namelijk een onmiskenbaar groot negatief effect op directe, maar zeker ook op indirecte slachtoffers. Zelfs als kinderen volwassen zijn geworden heeft het vaak nog een negatieve invloed op hun eigen relaties en kinderen. Veel psychiatrische problemen, stoornissen in gedrag, verslavingen en bijvoorbeeld werkloosheid/arbeidsongeschiktheid hebben lijntjes met de gevolgen van langdurig misbruik op jonge leeftijd.

Door middel van dit kinderlijk eenvoudig, maar vooral onschuldig geschreven boekje, zal een kind door de handvatten die het meekrijgt een stuk weerbaarder worden. Ze leren dat ze niet altijd lief hoeven te zijn en dat niet alle geheimpjes geheim hoeven te zijn. Daders selecteren hun slachtoffertjes namelijk vaak op hun gedrag en weerbaarheid. Een voorgelicht kind staat steviger in zijn of haar schoentjes en is daardoor ook minder aantrekkelijk voor een dader.