Geen openbare 4 mei-herdenking door coronavirus

In verband met het coronavirus ziet de jaarlijkse 4 mei-herdenking er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. De gemeente laat weten dat door de landelijke maatregelen geen publiek aanwezig kan zijn.

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking houdt burgemeester Van de Velde om 19.30 uur een toespraak die te volgen is via Omroep Tholen (via radio (106,5), televisie en YouTube). Ook legt zij namens het gemeentebestuur met wethouder Hoek een krans. Er is voor dit tijdstip gekozen zodat Tholenaren daarna live de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam kunnen volgen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Ook houdt de koning een toespraak. De herdenking vindt plaats zonder publiek.

Oproep

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het Taptoe-signaal geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. In navolging op het Nationaal Comité roept gemeente Tholen alle blazers uit de gemeente op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Wie wil, kan het Wilhelmus spelen, zoals dat bij de 4 mei herdenkingen gebruikelijk is. Ook wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Vlaggen

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Bloemen leggen

Wilt u de slachtoffers herdenken door middel van het leggen van bloemen bij het monument in Tholen? U kunt dit op eigen initiatief de gehele dag doen.