Thoolse horecaondernemers krijgen tussen 1 juni tot 1 september meer ruimte voor hun terrassen. Met deze verruiming kunnen zij beter voldoen aan de voorwaarde van het aanhouden van 1,5 meter. Het college kreeg hier al verschillende verzoeken over van horecaondernemers. Ook horecazaken die normaal gesproken geen terras hebben, krijgen daarvoor nu de ruimte.
Het college geeft toestemming om bestaande terrassen op openbare grond uit te breiden, zodat coronamaatregelen- zoals bijvoorbeeld afstand houden, beter kunnen worden nageleefd. Het is in principe niet de bedoeling dat extra tafels en stoelen worden bijgeplaatst, al krijgt men daar wel ruimte voor op het moment dat nu geen terras aanwezig is. In dat geval mogen – waar mogelijk – 5 tafels worden bijgeplaatst. Aan de ondernemers wordt uitdrukkelijk verzocht om zelf de omwonenden te informeren over de uitbreiding van hun terras en om, als sprake is van meerdere horecaondernemers bij elkaar, gezamenlijk een plan in te dienen.
Een kernteam van de gemeente zal de verzoeken beoordelen. Daarbij wordt gelet op zaken als verkeersveiligheid, weggebruik door voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers, toegankelijkheid van hulpdiensten en de mogelijkheden (en onmogelijkheden) in het geval van een weekmarkt. Omdat elke locatie anders is, is dit een maatwerktraject. De uitbreiding is tijdelijk en alleen bedoeld voor gevestigde horecaondernemers. In augustus vindt een evaluatie plaats, of als maatregelen vanuit het Rijk of de Veiligheidsregio Zeeland daar eerder aanleiding toe geven.