NOS heeft een interactieve kaart ontwikkeld met een uitgebreide reconstructie van de ramp. Enkele Tholenaren worden in deze kaart vernoemd, ook toont de kaart unieke kleurenfoto's en bijzondere filmfragmenten.
Bekijk de interactive kaart van NOS op je PC, tablet of mobiel.
Eiland Tholen en de ramp van 1953
Op het eiland Tholen vindt je nu nog diverse overblijfselen die herinneren aan de Watersnoodramp van 1953. Tijdens deze ramp zijn op het eiland Tholen vele dijken doorgebroken, je vind er dan nog steeds dijkdoorgangen die men bij hoog water kon afsluiten door middel van vloedplanken. Het natuurgebied bij Sint Maartensdijk is ontstaan doordat men de haven van het dorp na de ramp heeft gedempt, dit als een van de eerste onderdelen van de Delta Werken.
Stavenisse werd het zwaarst getroffen. Na de ramp werden aan Stavenisse houten woningen geschonken door de Noorse koning Haakon. Deze staan nog steeds in de Haakonstraat, al zijn ze niet allemaal meer van hout. In het streekmuseum “De Meestoof” in Sint-Annaland staat nog een originele Noorse woning die men overgeplaatst heeft van Stavenisse naar Sint Annaland.
Net voor Stavenisse, vanuit richting Sint Maartensdijk, staat een gedenkteken aan de ramp, in de vorm van een vis (zeemonster) en een paal die de waterstand tijdens de rampnacht van 1 februari 1953 aangeeft.